Virtualne šetnje

Google Street View kamera

Virtualna šetnja je prezentacija nekog prostora pomoću moderne računalne tehnologije koja omogućuje gledatelju realan prikaz svakog dijela tog prostora u svom internet pregledniku ili pokretanjem programa na računalu, s mogućnošću okretanja u svim smjerovima kao da se zaista tamo nalazi. Virtualne šetnje danas se primjenjuju u različitim djelatnostima, prezentiraju se objekti i lokacije kao što su npr. hoteli, apartmani, restorani, vinski podrumi, klubovi, nekretnine, liječničke ordinacije i klinike, poslovni prostori, auto saloni, interijeri automobila, trgovački centri itd. kako bi se privukli potencijalni klijenti.

360° panorame

Najčešći način izrade virtualne šetnje su 360° sferne panorame. To je niz fotografija koje su snimljene pomoću specijalnog uređaja sa više fotoaparata koji slikaju u isto vrijeme u svim smjerovima ili pomoću jednog fotoaparata na stativu sa panoramskom glavom koja ga rotira oko optičkog centra tj. nodalne točke objektiva. Fotografije se zatim spajaju, a gotova panorama prikazuje se na Vašoj web stranici pomoću aplikacije koja omogućuje prikazivanje prostora u punih 360° horizontalno i 180° vertikalno. Niz takvih panorama postavljenih po zadanom prostoru sa navigacijom pomoću koje se možete kretati iz jedne panorame u drugu tvori virtualnu šetnju koja može sadržavati i galerije, mape, tlocrte, zvuk, video elemente itd.

 

Interaktivna 3D virtualna šetnja

Iako mnogi tako nazivaju 360° panorame ova metoda se razlikuje po tome što koristi 3D računalnu grafiku. Posjetitelj može šetati virtualnim prostorom i razgledavati ga iz bilo koje točke dok kod 360° panorama može gledati samo iz točaka iz kojih je panorama fotografirana. Da bismo to postigli izrađujemo 3D modele interijera i eksterijera zajedno s pripadajućim predmetima. Za prikazivanje koristimo tehnologiju najnovije generacije s mogućnostima kao što su PBR (eng. phisically based rendering), IBL (eng. Image Based Lighting), real-time globalna iluminacija, HDR full screen refleksije (eng. HDR – High Dynamic Range) itd. Takva virtualna šetnja izvršava se u realnom vremenu (real-time) u našoj 3D aplikaciji koja može biti na Vašoj stranici, u mobilnom telefonu, tabletu ili računalu (Windows, Mac, Linux, Android ili iOS).

 

Prednosti i nedostaci

Prednosti 360° panorama su brzina izrade, cijena i fotorealizam jer to su zapravo fotografije, dok su prednosti 3D virtualne šetnje sloboda kretanja po cjelokupnom prostoru, a ne samo pogled iz određenih točaka kao što je to slučaj kod 360° panorama, zatim je moguća interaktivnost s predmetima i okolinom, a izgled također može biti vrlo realističan. 3D računalna grafika danas je vrlo razvijena i može se koristiti za razne namjene kao npr. razne vrste simulacija, interaktivnih vizualizacija u realnom vremenu, virtualne šetnje itd.